Hilversum (AP) 12 februari 2009 - Vietnam en het Vaticaan tillen volgende week de gesprekken over het aanhalen van diplomatieke banden naar een hoger plan. Dat heeft de communistische regering van Vietnam bekendgemaakt. Er zal een ontmoeting plaatsvinden tussen een delegatie van de Kerk en functionarissen van het Vietnamese ministerie van Buitenlandse Zaken.

Pietro Parolin

Volgens een verklaring die gisteren op de website van het ministerie van Buitenlande Zaken stond, heeft een Vaticaanse afvaardiging, onder leiding van monseigneur Pietro Parolin, op 17 en 18 februari haar jaarlijkse ontmoeting met Vietnamese functionarissen in de Vietnamese hoofdstad Hanoi.

Lagere ambtenaren

De twee partijen zijn al jaren in gesprek over mogelijkheden om de diplomatieke banden aan te halen. Deze gesprekken werden al die tijd echter gevoerd door lagere Vietnamese ambtenaren.

Vooruitgang

Het feit dat dit onderwerp nu voor het eerst wordt opgepakt door het ministerie van Buitenlandse Zaken kan betekenen dat er vooruitgang wordt geboekt met de gesprekken.

Nguyen Tan Dung

De Vietnamese premier Nguyen Tan Dung had in 2007 een ontmoeting met de paus in het Vaticaan. Na gesprekken kondigden beide partijen aan dat ze zouden toewerken naar het normaliseren van de relaties.

Vietnamoorlog

In de Vietnamoorlog werd Zuid-Vietnam in haar strijd tegen de communisten gesteund door kerken en godsdienstige groeperingen. De communisten bekeken deze organisaties nadien met veel argwaan.

Zes miljoen katholieken

Vietnam herbergt met 6 miljoen katholieken een van de grootste katholieke bevolkingsgroepen van Azië. Vorig jaar ontstonden er spanningen tussen Hanoi en vertegenwoordigers van lokale kerken. Die hadden gebedswakes georganiseerd om te eisen dat de overheid de kerkelijke bezittingen terug zou geven die tientallen jaren daarvoor waren ontvreemd. In dit geschil heeft het Vaticaan nooit publiekelijk een standpunt ingenomen.

(Source: http://www.katholieknederland.nl/actualiteit/2009/detail_objectID684288_FJaar2009.html)